Grans personatges de la història: Pèricles.

Aprofitant la convulsió que està provocant Grècia els últims mesos, he decidit treure una mica la pols als llibres d'història i recordar un home que va marcar una època, i m'atreviria a dir a tota una cultura com seria la europea. I és que no ha de ser fàcil que una persona aconsegueixi que l'època dorada de l'Antiga Grècia porti el teu nom lligat amb ell.



El personatge que ens ocupa avui va néixer al nord d'Atenes l'any 495 aC en el si d'una família poderosa, el seu pare va ser un reconegut general i la família de la seva mare era de les més reconegudes a nivell polític i econòmic, factor que sens dubte va afavorir la seva carrera política, proporcionant-li un bon trampolí per donar-se a conèixer a la societat.

L'Acròpolis  va ser una de les obres
que es van realitzar durant el seu mandat
Va rebre l'educació per part dels grans filòsofs de l'època, com eren Protàgores (exponent de l'empirisme), Zenó d'Elea ( gran defensor de la unitat de l'ésser i en contra de la pluralitat) o Anaxagores ( pioner en separar ànima i cos i famós per la frase "Tot és tot"). Una de les grans virtuts de Pèricles fou sense dubte la de posar les arts i la filosofia a primera línia, i fer-ne un fonament vital de la manera d'entendre la vida a Atenes.

La seva carrera pública començà l'any 472 aC, formant part del cercle artístic i participant activament en els debats polítics que  es feien a l'àgora, famoses són les seves crítiques als governants conservadors els quals acusà més d'un cop de negligència a l'hora de defensar la ciutat.

Entre altres mesures que el van fer popular, hi va haver la de admetre als pobres entrar al teatre sense necessitat d'abonar cap entrada, fent-se càrrec l'administració pública d'ella. Però les més importants i amb més rerefons van ser les mesures en relació al dret de ser ciutadà, on va retallar notablement els requisits, fent que molta gent dels barris populars tingués el  dret a participar en l'activitat política.

El seu poder es va assegurar totalment l'any 461 aC amb la mort d'Efialtes, líder del sector conservador, convertint-se d'aquesta manera en la persona més important de la ciutat, i ho va ser durant gairebé 40 anys.

La seva popularitat no es basava exclusivament per la seva gran capacitat de lideratge polític i oratori, sinó també per ser un gran estratega, i ho va poder demostrar durant la Guerra del Pel.loponès, on Atenes (juntament amb la lliga de Delfos) va lluitar contra Esparta (la Lliga del Pel.loponès). Atenes va començar guanyant clarament, sobretot pel mar, on la seva flota era la dominant. Però al final les 2 ciutats van pactar el tractat de "La Pau dels 30 anys".



Un cop pasada la guerra, la facció conservadora d'Atenes va tornar a atacar a Pèricles, acusant-lo de malgastar els diners de la ciutat. Van arribar a tenir certs sectors a favor seu, però quan Pèricles va parlar, ho va eclipsar tot, fent la promesa de que si es demostrava una malversació de fons públics, ho pagaria tot de la seva butxaca. El líder de la facció conservadora ( Tucídides ) va ser condemnat a l'ostracisme. Pèricles d'aquesta manera va tornar a demostrar i mantenir al mateix temps el seu poder.

La pau, però, no dura per sempre, i menys en aquella època, pel que Esparta l'any 431 aC va tornar a atacar. Pèricles, conscient d'aquest fet va decidir traslladar a totes les persones que vivien als extramurs d'Atenes a dintre de la ciutat, provocant una situació molt tensa. Tant tensa que a l'any següent, i després d'una epidèmia que va matar a molta gent, li van retirar el grau de General. Però veient que això encara era més perjudicial li van tornar el títol en menys d'un any. 

Va ser durant aquest mateix any, i degut a una altre epidèmia, que la seva salut es va ressentir molt ( la mort dels seus 2 únics fills legítims l'havia enfonsat moralment), i va morir al cap de poc temps. Amb ell va morir gran part de la grandesa atenenca, i la decadència va ser inevitable. Tal i com ho és la historia, testimoni etern de l'esplendor i fi dels grans esdeveniments. 

Llegat cultural i artístic:

Arquitectura:

  • Reconstrucció del temple de Zeus a Olímpia
  • Reconstrucció del temple d'Apol.lo a Delfos.
  • Construcció de l'Àcropoli.
Teatre:

  • Èsquil : Els Perses, Els set contra Tebes, Les suplicants,l'Orestea, Prometeu encadenat.
  • Sòfocles: Èdip rei, Antígona, Electra, Aiax, Les Traquínies.
  • Aristòfanes: Lisístrata, les vespes, la pau, Plutus, els núvols.
Mesures d'igualtat ciutadana:
  • Concessió de salari als funcionaris públics.
  • Buscar i proporcionar feina als pobres.
  • Atorgar terres als camperols que no en tenien.
  • Ajudes públiques per a invàlids, indigents i orfes.
  • Dotació d'ajudes socials als menys afavorits.

Comentaris

Entrades populars