En defensa del vot

Ara que ja han passat uns quants dies de les eleccions, i tots els partits han fet la seva valoració, m'agradaria fer un article dedicat a l'abstenció, que és qui guanya sempre.

Dintre de l'abstenció s'hi pot diferenciar dos tipus de persones; les que simplement el fet d'exercir el vot no és un tema que els hi importa i les que la utilitzen com a forma de protesta passiva. I és sobre aquests segons on vull aprofundir més l'article. 

Molts consideren que el seu vot no pot canviar res, que tot continuarà igual votin o no, i per no ser "còmplices" del sistema no voten. No podrien estar més equivocats. No seré jo qui defensi aquesta democràcia simbòlica -en aquest bloc hi ha articles parlant d'aquest tema- però s'ha d'aprofitar l'únic dia en que et pots fer sentir, ni que sigui una mica. 
Si bé és cert que cada cop costa més que els partits minoritaris tinguin importància, però aquest sistema encara et dona les eines per participar activament en ell. Si una part de aquesta gent que s'absté hagués votat a un partit amb els ideals del 15-M (per posar un exemple) no haguessin obtingut un nombre notable de representants? 
Per això crec que cada vot és important, i més veient la poca implicació dels partits majoritaris per motivar l'electorat, ja que per ells, quanta menys gent participi millor.

I és que a vegades sembla que no es valori gens el fet de tenir el dret a votar, un dret que va costar molt de obtenir, on molta gent es va sacrificar per tenir-lo i que avui sembli que no tingui cap mena de valor. I com he dit abans, a la classe dirigent li sembla molt bé que la població no es preocupi per això, ja que li calen menys avals per poder fer i desfer. I això pot comportar que la poca democràcia que ens queda avui passi completament a la història i els que designin el nostre futur siguin una minoria. 

I parlant de minories, m'agradaria condemnar els que, en pro de la democràcia, van obstaculitzar el dret a vot d'altre gent mitjançant boicots per accedir als col.legis electorals. Tots estem d'acord en què cal un profund canvi en el sistema però en cap cas això implica fer aquesta mena d'actes vandàlics. S'ha de tenir la ment oberta i aquestes coses el que fan és fer-nos anar enrere. I és que hi ha moltes maneres de defensar una democràcia però mai evitant el vot lliure.

Per posar un exemple del que parlo en aquest article, es podria parlar d'una classe on el professor menysté els alumnes constantment, i aquests alumnes l'únic dia en que poden protestar és el dia de l'examen, demostrant al professor que tot i la seva actitud ells van tirant endavant. Doncs bé, què seria més útil per demostrar això al professor, estudiar molt i el dia de l'examen anar-hi i fer-lo, o protestar passivament no assistint a l'examen?

Comentaris

Entrades populars