Plus Ultra

D'aquí uns quants segles, i si encara existeix la nostra civilització, es parlarà de nosaltres tal i com ara es parla de la decadència de l'Imperi Romà, de la caiguda de Bizanci. És a dir, el fi d'un cicle que ha estat molt positiu però que degut a la condició humana acaba degenerant de forma incomprensible a ulls aliens. M'agradaria pensar que es parlarà de nosaltres tal i com es parla de la Revolució Francesa de 1789, o inclús de la Revolució Russa del 1917, però a diferència d'aquests dos fets històrics la classe dominant té un avantatge fatal: Ha fet creure a la societat que és un mateix el que regeix els seus propis actes.

Actualment es té un control sobre l'individu que abans era impossible de tenir, avui en dia et marquen el camí des de el dia en que véns al món, et fan créixer segons un guió establert i no et donen l'oportunitat de canviar o escollir el que tu vols fer. El sistema educatiu és un embut pel qual tots hem de passar.

El cas és que en un moment on la informació està a un sol clic, on es pot accedir als grans autors sense gaire esforç, on els tràmits son els mínims, el resultat és el de una societat orgullosa de ser ignorant. El nen que disfruta llegint està en perill d'extinció, la informació es rep mitjançant la televisió o internet, passant per un filtre que pot ser interessat o no. També hi ha el factor "ni-ni", ja comentat en aquest bloc, que li interessa més saber quina roba posar-se el dissabte que no saber què és la Reserva Federal o les mesures Keynesianes. Som el paradigma de la prostitució intel·lectual.

Ja ni tan sols les universitats, reducte sagrat del coneixement, compleixen la funció que que havien realitzat històricament ja que degut al gran volum de matèria a estudiar, s'opta per especialitzar al màxim les assignatures, és a dir, s'ensenyen perfectament els coneixements però no s'ensenya el seu context en el món. Ja no queden més que reductes d'aquells estudiants, posem per exemple, de física que apart de les assignatures pròpies també mostraven interès per la poesia, filosofia etc.. 

I és que això al final porta a una paradoxa, com més coneixements obtens, menys visió global tens. I la clau per avançar és veure més enllà. Plus Ultra.






Comentaris

Entrades populars