Grans personatges de la història: JRR Tolkien

La majoria de vegades quan ens pregunten personatges rellevants al llarg de l'historia sempre ens ve al cap un líder polític, un gran militar etc, en definitiva, gent que ha tingut poder sobre moltes persones. M'agradaria, però, recordar a personatges que desde una posició humil han influït en certa manera al llarg de l'historia, gent com els artistes, els filòsofs, escriptors i un llarg etcètera. I no em refereixo a un estudi literari o un anàlisi de la seva obra, sinó més aviat quina vida van tenir i com aquesta va afectar a les seves obres.

I m'agradaria començar per un escriptor que tot i ser bastant recent, ha marcat la literatura universal d'una manera més profunda del que se li reconeix, estic parlant de:

John Ronald Reuel Tolkien




Aquest escriptor, filòleg i professor universitari va néixer a Bloemfontein (actual Sudàfrica) a l'any 1892, degut a problemes de salut, el jove Tolkien va marxar juntament amb la seva mare i el seu germà menor cap a Anglaterra, deixant al seu pare a Bloemfontein a càrrec del negoci familiar. Al cap de poc temps, però, el seu pare va morir degut a unes febres, deixant a tota la família sense ingressos.

Aquest fet, va fer que la família Tolkien es mudés un altre cop, aquesta vegada a una zona rural, amb familiars de la seva mare, la granja es deia "Bag End", que es tradueix com a "Bolsón Cerrado". El jove Tolkien disfrutava molt explorant els boscos, mostrant especial interès en el tipus de plantes i arbres.
De ben petit ja va mostrar una ment privilegiada en temes d'idiomes, amb 4 anys la seva mare ja li ensenyava les bases del llatí, i podia escriure i llegir amb fluïdesa l'anglès. També jugava inventant idiomes amb la seva cosina, com per exemple el l'"animalic", "nevbosh" o "naffarin". 

Imatge de l'escola on Tolkien va estudiar després de la mort de la
seva mare, clara inspiració per a "Les  dos Torres"
Al viure en un àmbit familiar tant tancat i amb un fervor religiós considerable va afectar molt clarament la seva devoció religiosa, convertint-se en un catòlic romànic apostòlic. El fet que la seva morís (any 1900) d'una llarga malaltia derivada de la diabetis, va fer pensar a Tolkien que la seva mare havia estat una màrtir, aprofundint d'aquesta manera les seves creences.

A l'edat de 16 anys va conèixer a qui seria l'amor de la vida,Edith Mary Bratt, però l'encarregat de l'orfenat va advertir a Tolkien que no parlés ni escribes cap carta fins que tingués 21 anys, cosa que va complir.

Edith Tolkien, l'any 1910.
Mentre esperava a cumplir els 21, Tolkien va ingressar a la "King Edward School" on va crear un gran vincle d'amistat amb Rob Gilson, Geoffrey Smith i Cristopher Wiseman, amb qui va crear una societat semi-secreta, on cada cop que es trobaven deixaven volar la seva imaginació i a on va veure que la poesia era un dels seus forts. 
El mateix dia del seu 21è aniversari, i malgrat que els seus professors volien que es centrés en aprovar la carrera amb honors, va enviar una carta a Edith, confessant-li el seu amor i demanar-li si es volia casar amb ell, després d'una primera cita es van comprometre de per vida.

Tolkien amb l'uniforme
militar, any 1916
Abans de casar-se, però, va ser allistat per l'exèrcit britànic que participava a la I Guerra Mundial, i va ser destinat com a oficial de comunicacions a la batalla del Somme. Aquest fet el marcà de per vida, ja que els seus millors amics van morir en aquesta batalla, deixant-lo a ell com a l'únic supervivent del grup literari que havien creat a la universitat. En aquest context va ser quan va escriure el seu primer conte " La caiguda de Gondolin". També va començar a anomenar a Edith com a Lúthien, personatge que protagonitza una gran història d'amor en el Silmarilion. 

Anagrama de Tolkien,
a on hi apareixen les seves
inicials
Al tornar a casa, va enfocar la seva vida professional a les lletres, primer treballant a l'"Oxford English Dictionary" on es dedicava a estudiar la historia i l'etimologia de les paraules que començaven per "W", rastrejant alemany o inclús idiomes nòrdics. Més tard va tornar a la universitat d'Oxford com a professor d'anglès, i va ser durant aquesta època que va escriure "el Hobbit" i 2 volum de "El Senyor dels Anells". També va ser durant aquesta època que va fer amistat amb C.S Lewis, creador de "Les Cròniques de Nàrnia". De fet, va ser Lewis que va insistir a Tolkien perquè publiqués els seus llibres, el propi Tolkien mai es va arribar a imaginar que les seves obres serien conegudes, ja que per ell eren d'àmbit domèstic.

"El Hobbit" va ser publicat l'any 1937, en canvi no va ser fins a l'any 1965 que es va publicar la primera edició de la trilogia de "El Senyor dels Anells".

A l'any 1971 va rebre un cop mortal, l'amor de la seva vida, el qual havia donat forma com a Beren i Lúthien, un amor que havia sobreviscut a l'amor en la fantasia de Tolkien, va morir a l'edat de 82 anys. Això va ser un cop del que mai es va recuperar i al cap de 2 anys John Ronald Reuel Tolkien va morir, a l'edat de 81 anys.
De la mateixa manera que Da Vinci, Tolkien va morir amb moltes de les seves obres inacabades (algunes les havia començat de jove), i va ser el seu tercer fill, Cristopher, qui les va recopilar. 
Creant "el Silmarilion", "Los cuentos inconclusos" i "Los Hijos de Hurin".

Detall de la tomba de la família Tolkien,
mostrant que el seu amor sobrevivia a la mort.


Obres publicades per JRR Tolkien
  • El hòbbit 
  • La fulla d'en Niggle 
  • Gil, el pagès de Ham
  • El Senyor dels Anells I: La comunitat de l'Anell 
  • El Senyor dels Anells II: Les dues torres 
  • El Senyor dels Anells III: El retorn del rei -
  • Les aventures de Tom Bombadil
  • Arbre i fulla
  • El ferrer de Wooton Major 
  • Les cartes del Pare Noel 
  • Roverandom


Obres publicades per Christopher Tolkien:

  • El Silmarilion
  • Contes inacabats de Númenor i la Terra Mitja
  • Història de la Terra Mitja
  • Els fills de Húrin
  • Les llegendes de Sigurt i Gudrún.







Comentaris

  1. Molt bona entrada! Ja trigaves poc a explicar coses d'un dels teus idols espirituals jejeje. Coincideixo amb la calificació de personatge històric... moltes vegades ens fan caure en la trampa dels estereotips i les icones. El proper Freddy Mercury? ;)

    ResponElimina
  2. La cosa esta renyida entre Freddie i Nietzche jajaja suposo que cauran els 2. Sí, tenia un deute pendent amb Tolkien :)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars