Emperadors de Roma. Capitol 1: Marc Aureli, l'últim bon emperador.

Marc Aureli (Marcus Aurelius Antoninus Augustus), nascut el 26 d'abril del 121 dC, va ser un dels anomenats cinc bons emperadors (Juntament amb Nerva, Trajà, Adrià i Antoní Pius). Quan es va convertir en emperador el 161 com a successor de Antoní Pius Roma es trobava en el seu apogeu en termes de prosperitat i estabilitat. Tot i així, el seu regnat resultaria particularment dur.


 


Les dificultats van començar el seu primer any de mandat, quan els parts (cultura que es va desenvolupar a la zona d'Orient Mitjà, com ara Iran o Iraq) van atacar per l'est. Els parts i els romans tenien una història, per dir-ho suaument, de fortes desavinences. La guerra roma-parta del 161 a 166 no va ser la primera ni l'última guerra entre aquests imperis, però aquesta vegada els romans van obtenir una victòria, saquejant la capital part, Ctesifont, a l'Iraq modern, a uns 30 kms de l'actual Bagdad. Després d'això, el rei part va demandar la pau. ⠀

Quan els soldats romans finalment van tornar a dirigir-se cap a l'oest, van portar una epidèmia devastadora. És impossible estimar el nombre global de morts, però durant les pròximes dècades moririen milions de persones. Aquest brot de malaltia va debilitar greument l'Imperi a tots els nivells, inclòs l'exèrcit.

L’enemic adonant-se d'aquesta debilitat se'n va aprofitar, en especial les tribus germàniques. Els atacs inicials van ser rebutjats, però la notícia es va estendre i va provocar més atacs a la frontera danubiana. Finalment, Roma va aconseguir restablir l'ordre, però les campanyes havien estat amargants ja que no s'havia aconseguit cap victòria definitiva i havia costat moltes vides i recursos.


La majoria de la gent coneix Marc Aureli no només com a comandant militar, sinó en primer lloc com el pare de Còmode (pel·lícula Gladiator) o com a filòsof-emperador estoic. De fet es considera que l'únic error greu del seu mandat fou el d'anomenar el seu propi fill com a hereu, que a part que no era la costum Còmode no donava senyals de ser capaç de dirigir un Imperi (cosa que es va poder demostrar, desgraciadament). 


Molts historiadors consideren que el "final" de facto de l'Imperi Romà va ser amb la mort de Marc Aureli i la seva successió. A partir de Còmode la figura de l'emperador va ser més un càrrec a la venta per part de la guàrdia pretoriana, el Senat va esdevenir totalment inútil i sense cap força, que va permetre que les fronteres fossin cada cop més vulnerables. I de fet, en el 300 anys que van fins al final de l'Imperi Romà d'Occident no es va aconseguir cap victòria destacable i en canvi moltes derrotes i saquejos.


Richard Harris com a Marc Aureli (Gladiator, 2000)


El diari de Marc Aureli ‘Meditacions’, que no tenia intenció de publicar, ens permet endinsar-nos en la ment d’un emperador romà. Va ser un home amable i humil, que va fer tot el possible per Roma malgrat la seva mala salut. Va morir a l'any 180 de causes naturals.

"La millor venjança és ser diferent del que va ferir" - Marc Aureli. ⠀

Comentaris

Entrades populars