Grans moments de la història: El Renaixement.


"Detall de la cara de la Venus de Botticelli"

Un dels moments més importants i gloriosos de la història, la humanitat venia del túnel fosc que va significar l’Edat Mitjana, i va sortir una altra vegada a la llum de la modernitat. Sens dubte va ser un gran pas endavant, es van assentar algunes bases de l’actual model, tals com el sector del comerç o la banca. El que m’agradaria destacar, però, és el gran llegat cultural, artístic i humanístic.

No hi ha una data exacte que es pugui considerar l'inici, alguns diuen que la caiguda de Constantinoble a l'any 1453 a mans dels turcs , altres creuen que comença amb el descobriment de l'impremta per part de Gutenberg, el que és segur és que el país més important i en el que va tenir més influencia va ser a Itàlia, en el segle XV, que havia estat la cuna de una de les civilitzacions més importants i influents de tota la història, Roma. Els pobles medievals ja s’havien convertit en grans ciutats, els comerciants i burgesos s’havien convertit en una part vital sobre l’economia, arribant inclús a ser més importants que la pròpia església, i aquest fet és fonamental, ja que es va passar d’una mentalitat teocràtica a una de antropològica. És a dir, fins aquell moment la figura de Déu era el centre de tot, la humanitat existia simplement com a penitència per tal d'accedir a una vida eterna al Cel, a partir del Renaixement l'home va ser el centre d'atenció, la vida humana va obtenir un nou valor, i això va fer que els paradigmes canviessin.


"L'escola d'Atenes, on hi estan representats els savis de l'Antiguitat"

Aquest canvi de mentalitat també va ser propiciat per el redescobriment dels escriptors i filòsofs de l’Antiguitat, a través dels arxius àrabs.Com ara Plató, Sòcrates, Aristòtil, Sèneca, Epicur etc.. que a part d’una influència de mentalitat, també van ajudar a enriquir la medecina, les arts i les ciències polítiques. Va ser una època on ja no importava tant en quina família havies nascut sinó la teva capacitat i habilitat. Una època on un home era molt complet a nivell de coneixements i dominava totes les arts, grans homes com Leonardo DaVinci, Miquel Àngel, Botticelli, Brunelleschi etc etc


L'església, al seu pesar, també es va veure obligada a moure's, primer per els descobriments de Copèrnic (continuats segles més tard per Galileu) que assegurava que la Terra no era el centre de l'univers sinó que ho era el Sol, i es va passar d'una visió geocèntrica a una heliocèntrica i de capgirar la visió del cosmos que hi havia fins aleshores. També va ser l'època on va aparèixer el moviment Protestant amb Martí Luter al capdavant que va trencar la unitat del catolicisme i es van introduir reformes molt importants per a l'època.

La “capital” de tot això fou Florència, a mans de la família Mèdici, que van fer de mecenes de molts i grans artistes i van governar la ciutat durant la seva edat daurada. Altres ciutats com ara Venècia, Milà o Nàpols també van ser importants (inclús el Vaticà s'hi afegí més tard), tot i no arribar al nivell de la primera, la competència que hi havia entre elles sens dubte que va afavorir a un desenrotllament tant notable en tant poc temps. El funcionament d'aquestes ciutats eren molt semblants al de les antigues polis gregues, cada ciutat era autònoma i funcionaven com si fossin un Estat propi. Tot i que en un principi aquest sistema era útil i beneficiós va acabar derivant a la guerra constant entre elles (deixant de banda les guerres internes, també molt importants).

"Llorenç de Mèdici, conegut com el Magnífic"


A nivell domèstic, el Renaixement va tardar en arribar, i no ho va arribar a fer amb la força que tenia a Itàlia, en aquella època la corona Aragonesa es va unir a la Castellana, amb la pèrdua d'influència que va significar això per a a Catalunya. També s'ha de tenir present que l'any 1492 es va produir el descobriment d'Amèrica, cosa que va comportar un pas endavant molt gran per a la corona Castellana, que esdevingué potencia mundial durant segles. Aquesta bonança va fer que també, a la seva manera, les arts humanístiques es poguessin desenvolupar, però sempre amb la ombra de l'Església catòlica ( i la seva Inquisició) presents. Es pot dir, però, que va ser una influència suficient com per assentar les bases del que seria una societat Moderna i un avanç del que passaria a la Il.lustració.






Comentaris

Entrades populars