Alea Iacta Est




50 aC. S'han acabat les guerres de les Gàl.lies i s'han convertit en una província estable on destacà Juli Cèsar com general victoriós.⠀

Llevat de Pompeu Magne, la seva fortuna personal i el seu estatus van eclipsar a tots els altres polítics: era popular entre el Senat, estimat per la gent comuna i immensament ric. A més, els anys de campanya li havien valgut el respecte i la lleialtat de milers de soldats.⠀ 

El Senat, adonant-se del fràgil que s'havia fet el seu control sobre Cèsar, li va ordenar que finalment abandonés la seva posició de procònsol, dissolgués el seu exèrcit i tornés a Roma. Cèsar va entendre que si accedia a entrar a Roma sense immunitat consular, es tornaria políticament marginal i perseguit com qualsevol home normal.
⠀ ⠀
Va desobeir.

 La nit del 10 a l'11 de gener, es va situar a la vora del Rubicó acompanyat de la seva 13a legió.

Era il·legal que un procònsol portés les seves legions fora dels territoris que governava, i això no era una regió qualsevol. Cèsar portava els seus soldats a la península Itàlica, a la mateixa ciutat de Roma.⠀

El Rubicó, altrament un rierol fangós insignificant que separava la província de Gàl·lica Cisalpina d'Itàlia pròpiament dita tenia una gran importància política i simbòlica. Significava posar els peus al bell mig del poder de roma.  

Després de creuar el Rubicó, els homes de Cèsar no tenien més remei que sortir victoriosos. En cas contrari, serien condemnats com a enemics de l'estat i tractats en conseqüència. Victòria o mort.




 "Llavors, reunint-se amb les seves cohorts al riu Rubicó, que era el límit de la seva província, es va aturar un moment i, adonant-se del pas que estava a punt de fer, es va girar cap als seus homes i va dir: 

-Encara ara podríem retirar-nos, perquè un cop creuem per aquest petit pont, no tindrem més remei que lluitar contra ells en armes". - Suetoni "

 Van creuar. I van guanyar.

Comentaris

Entrades populars