Aturem la crisi
George Soros, d’origen hongarès però afincat a Nova York, és noticia aquests dies. L’especulador fa sis mesos va comprar totes les lliures esterlines que va trobar a la borsa i, avui en dia, ha aconseguit vendre-les un 15% més cares.
Mig any enrere, l’hongarès va ordenar als seus agents que compressin totes les lliures esterlines que trobessin a la venda i, amb aquesta única operació i en un termini de deu dies, va aconseguir acumular una quantitat extraordinària amb la qual va inundar el mercat borsari i va fer que la lliure esterlina perdés un 15% del seu valor habitual.
Amb aquesta xifra tan elevada de diners, en Soros va ordenar als seus agents que compressin totes les lliures del mercat que cotitzessin un 15% per sota del seu valor habitual i així va aconseguir que el pànic envaís la borsa i dominar el mercat.
“Aquesta activitat especulativa a la qual em dedico és completament immoral i s’hauria de prohibir, però com que no hi ha cap autoritat al món que m’ho prohibeixi la penso seguir practicant una temporada més” va declarar ahir el famós especulador.
Aquest home ens ha demostrat que una sola persona es capaç de rebentar tot el sistema sense que cap unitat de govern posi fre a les seves accions.
Una lliçó d’immoralitat que ens hauria de servir per reaccionar davant d’aquesta bombolla financera de valor fictici que està envaint el món. Tot aquest declivi especulatiu ha estat orquestrat i permès per les grans corporacions (bancs, multinacionals, etc) amb el beneplàcit dels governs.
Els polítics acusen als inversors i al malvat mercat borsari de causar aquesta catàstrofe econòmica, però, en canvi, són ells els qui rebutgen l’idea d’establir una taxa, tot i que sigui mínima, als moviments de capital.
Si s’apliqués una taxa als moviments especulatius es recuperarien 200.000 milions de dòlars l’any, pressupost amb el qual es podrien solucionar molts problemes mundials, com per exemple, la fam.
Excuses i més excuses per a què sempre surtin guanyant els mateixos, els de dalt. A ells ja els convé que la societat estigui jerarquitzada d’una manera tan radical. Eradicar la fam i altres problemes per establir una igualtat no convé, ja que el seu benefici es reduiria d’una manera notable.
Com acabar amb l’especulació? Què podem fer nosaltres en contra d’aquesta?
Convé un canvi financer, aplicar una taxa, com per exemple, la Taxa de Tobin.
Lluitem en contra d’una arma de doble fil: el govern. Teòricament, són els qui volen satisfer les necessitats de la gent, però, alhora, els que busquen el màxim benefici per enriquir-se ells mateixos a tota costa i desinteressant-se per les necessitats dels votants.
Probablement, si disposéssim de la fortuna d’en senyor Soros actuaríem igual, ja que ningú prohibeix ni castiga aquesta acció.
Mentre segueixi aquesta contínua actuació interessada per part del govern, les persones que puguin augmentar la seva fortuna dia rere dia seguiran especulant i, a quilòmetres d’ells, 80.000 persones seguiran morin de fam diàriament.
Olga Masvidal Benítez
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada